skip to Main Content
Enneagram Prison Project

Enneagram Prison Project

Vorige week ben ik geraakt door de enorme impact van het Enneagram – een persoonlijkheid ontwikkelmodel – als gevangenen daarmee gaan werken.

Uit veel onderzoek komt naar voren dat je persoonlijkheid zich op z’n krachtigst vormt als extreme jeugdtrauma’s zich voordoen.

Om als kind in die omstandigheden te overleven gaat je persoonlijkheid in de overdrive waardoor van je bewustzijn niet veel overblijft. En het ongeluk erop wacht je in de problemen te brengen. In een Amerikaans initiatief kregen de gevangenen met Het Enneagram kennis over de werking van hun persoonlijkheid en hoe hun bewustzijn weer te laten groeien.

De trainers vertelden het oer-menselijke verhaal over hoe de donkerste kant van de persoonlijkheid zich naar het licht kan keren en dan wonderen ontstaan. Ze transformeerden zich tot verantwoordelijke en volwassen burgers die uit de gevangenis wisten te blijven. Een ex-gevangene vertelde dat zodra je je bewustzijn verliest, eigenlijk ieder mens een gevangene is van z’n persoonlijkheid. Zie de video van 9 minuten over het “Enneagram Prison Project”

Back To Top