
Hoeveel van je beste mensen moeten vertrekken om je slapeloze nachten te bezorgen?
“Haal de 20 beste mensen uit onze organisatie en Microsoft wordt dan een onbelangrijk bedrijf” – Bill Gates
Als je maandelijks of wekelijks overlegt met je team, welke criteria krijgen dan de meeste aandacht? Jullie klanttevredenheid? De winstmarge? Budgetoverschrijdingen? Of misschien lopende projecten of service level overeenkomsten?
Toch, is er één criterium dat veel belangrijker is dan welke ook. Één criterium dat je als directeur of manager met obsessie moet monitoren. Omdat het de meeste impact heeft op het voortbestaan van je organisatie en het realiseren van je visie.
En dat criterium is: het percentage sleutelposities dat bezet is met geactiveerde talenten. Als dat minder dan 90% is, dan heb je net je topprioriteit bepaald.
Hoezo?
Omdat organisaties voortdurend door verrassingen worden overvallen. Neem de laatste 2 decennia: het aantal verrassingen en de impact op business waren groter dan de decennia daarvóór.
De dot.com bubbel en beurscrash van begin deze eeuw, de bankencrisis in 2008 en het effect op onze economie, de Amerikaanse presidentsverkiezingen met Trump, de Brexit-onderhandelingen, de Corona uitbraak, de huidige oorlog in Oekraïne en stijgende energieprijzen. Allemaal complete verrassingen.
En dat is niet het enige. Bestaande organisaties worden in hun omgeving steeds vaker verrast door ‘disruptie’ waardoor ze in een oogwenk een bedreiging van formaat hebben. Neem de sterke opkomst van Apple, Google of de ontwikkelingen in de digitale fotografie. Deze zijn ontwrichtend geweest voor bestaande bedrijven als Nokia, Philips, Kodak en TomTom.
De ontwikkelingen in de techsector versnellen en de investeringen die daarin gedaan worden, stijgen de laatste jaren ongekend. Vorig jaar werden in Nederlandse startups en scale-ups 5,1 miljard gestoken, drie keer zoveel als in het recordjaar 2019. Onder andere Molli – 665 miljoen; Messagebird – 662 miljoen; Picnic – 600 miljoen; Mambu 235 miljoen.
Als je de komende jaren vergelijkt met het beklimmen van een grote, onoverzichtelijke berg dan is het hebben van geactiveerde talenten de beste bescherming tegen verrassingen en onzekerheid. Mensen, aan de andere kant van het touw die zich kunnen aanpassen aan wat je ook tegenkomt op die berg. Mentaal gezonde personen met voldoende basisvertrouwen, die innerlijk gedreven worden de top van de berg te halen én weer terug te keren.
Zelfs de grootste visionair kan in deze tijden niet voorspellen welke ideeën zullen werken. Maar als leider kan je wel voorspellen of je geactiveerde talenten op sleutelposities hebt. De continue aandacht daarop zorgt dat je vertrouwen kunt houden in de toekomst én een gezonde nachtrust behoudt.
Hoe bepaal je sleutelposities en activeer je het talent?
In het webinar over “geactiveerde talenten op sleutelposities” vertel ik je wat sleutelposities zijn, hoe je de aandacht houdt op de mensen die deze bekleden en hoe je hun ontwikkeling monitort.
Kijk op https://leidinggeveniseenkunst.nl/programs/webinar-de-juiste-talenten/
Deze blog en het webinar is geïnspireerd door het werk van Jim Collins - managementauteur.