skip to Main Content

Interview met Claudette Kints, interim manager en mede eigenaar bij Bingham Adivsory

Ieder mens heeft zo zijn onzekerheden. Privé en op het werk. Want, wat wéét ik nu eigenlijk?’ Claudette Kints wilde hierin graag groeien. In de coaching ging ze aan de slag met het Enneagram en de Innovatiecirkel©. Mét resultaat: “Ik ben gaan geloven in de dingen die ik doe.”

Claudette is mede-eigenaar van het bedrijf Bingham Advisory en werkt van daaruit als interimmanager. “Toen ik begon met de coaching, was ik bezig met de vraag welke volgende stap ik moest zetten om professioneel te groeien. En dan vooral: hoe ik kennis in praktijk moest brengen. Ook dacht ik dat ik incompetent was. Ik vroeg me af: “Wie zit er nu op mijn advies te wachten?’ Dit gebrek aan vertrouwen in mijn kennis en inzicht herkende ik in de beschrijving van type 5 van het Enneagram: de basisangst van incompetent zijn. Maar, het mooie van het Enneagram is, is het inzicht dat je je kunt ontwikkelen. Ik heb een Enneagramtype 5 en een ander heeft een ander nummer. Dus wanneer ik mijzelf incompetent vind, dan is die ander daar helemaal niet mee bezig. Je hebt je eigen sticker-denken en die ander ook. Dankzij het Enneagram kan ik nu vaak zien waar iemand last van heeft, vooral als het helder is welk type op de voorgrond treedt bij de ander. Ook heb ik geleerd dat stress pijn bij mensen veroorzaakt die wordt doorgegeven en die daardoor jouw basisangst triggert. Pijn zoekt pijn zogezegd. Daardoor vermindert je niveau van functioneren. Blijf je daarin hangen, dan voel je je continu incompetent.”

Aan de slag met InnovatieCirkel©

Claudette ging tijdens de coaching ook aan de slag met de Innovatiecirkel© en Good to Great (waaruit duidelijk wordt welke rol Enneagramtype 5 heeft). Hoe heeft dat haar geholpen met het team waaraan zij leiding gaf? “Als ik kijk naar dat team dan zie ik dat er veel mensen zijn aangenomen die op elkaar lijken. Daardoor zit in dat team niet de diversiteit die nodig is om de Innovatiecirkel© rond te draaien. Bij elk team dat ik voortaan aanstuur of waarmee ik samenwerk zal ik niet iemand aannemen van hetzelfde Enneagramtype, maar juist een heel ander type. In mijn geval denk ik vooral aan de Enneagramtypen 8, 9 en 1. Als je dat niet doet, stagneer je omdat je zwaartepunt op één plek zit.” Met deze inzichten kan ik als interim manager veel slagvaardiger aan de slag.

Good to Great, Het Enneagram en De InnovatieCirkel©

Verbinding maken met anderen

Wat heeft de coaching nog meer opgeleverd? “Het heeft me geholpen om verbinding te krijgen met de directie en het management. Van nature maak ik niet zo makkelijk verbinding met mensen. Dat lukt wél over de as van passie, dus als het een gesprek wordt van hart tot hart. Vanuit het innerlijke weten in plaats van vanuit kennis uit boekjes. Dat werkt voor mij allemaal zachter en helderder. Daardoor ben ik gaan geloven in de dingen zoals ik ze doe. Ik leef heel erg van binnen naar buiten. Wat in mij leeft, zo gaat het ook naar buiten toe. En zodra ik zelf begrijp waar ik in zit, begrijp ik ook wat de triggers zijn waardoor ik in gezondheidsniveau naar boven of naar beneden ga. Dat gun ik iedereen. Iedereen wordt daarmee de gezondste versie van zichzelf. Ik weet bijvoorbeeld dat ongeduld mijn eerste trigger is. Dan weet ik ook dat ik daarin iets heb te doen. Als ik daar op de ongeduldige manier mee blijf omgaan, dan gaat er bij die ander ook niets gebeuren. Beter is het dat ik die ander meeneem in mijn gedachtegang. Dan ontstaat er samenwerking.”

Voelt goed

Claudette voelt zich een stuk zekerder over haar businesstalenten. Dat werkt positief uit, zo vertelt ze: “Het grappige is, dat ik nu wordt gevraagd om mee te denken in alle vormen van strategie. Ik hoef daar eigenlijk niets voor te doen: ik stel alleen vragen. Organisaties krijgen daardoor inzicht in hoe ze hun doelen haalbaar krijgen. Dat mag ik allemaal doen en het gaat goed. Ik heb mijn ongeduld opzij gezet en ben rustiger geworden. Dat is te danken aan de inzichten die ik heb gekregen tijdens de coachingtraject.”

Back To Top