skip to Main Content

Interview met Oscar Reitsma, Business Director EMEA bij Transparent

Als je een groot en divers team leidt, dan kan dat voor uitdagingen zorgen. Zeker als dit team bestaat uit veel verschillende Enneagram-typen. Dan kan het zijn dat jouw manier van leiderschap niet optimaal werkt. Je kunt jezelf zelfs flink tegenkomen. Dat is ook de ervaring van Oscar Reitsma. Een coachingtraject gaf hem de handvatten die hij nodig had. “Ik heb nu meer zelfinzicht en ben gegroeid als leider, met een betere teamsamenwerking als resultaat.”

“Ik werk bij Transparent Solutions BV. Een internationaal bedrijf dat de processen van grote administraties optimaliseert, door diepgaande analyses. Dit heet Procure to Pay (P2P). Transparent doet dit voor multinationals wereldwijd, zoals KLM, Ikea, Shell en Deutsche Bahn. Ons bedrijf heeft zo’n 85 medewerkers, verdeeld over het hoofdkantoor in Amstelveen, Johannesburg, Stamford (USA) en Erkrath (D). Na een overname kwam ik in het management. Ook ging ik leidinggeven aan een team van 16 (buitenlandse) medewerkers. Transparent heeft een vrij platte organisatie met aparte afdelingen HR, IT en Finance. In mijn Operations-team zitten financial analysts, delivery managers, business developers en marketing- & clientmanagers.”

Onbegrijpelijk

“Al gauw werd duidelijk dat mijn aanpak niet werkte. Als salespersoon ben ik ad-hoc ingesteld en werk ik graag met het doel voor ogen. Ik wil rechtdoor, zo snel mogelijk. Maar velen in ons team zitten heel anders in elkaar. De analisten bijvoorbeeld willen alles netjes in schema’s en van tevoren gepland. Het werkt voor hen niet als een meeting alle kanten opgaat en afwijkt van de agenda. Dat vind ik ook niet fijn, maar ik houd wel van een open, niet-georkestreerde discussie. Dat grote verschil tussen hen en mij over hoe je tot een besluit komt, maakte dat die meetings stroef liepen.”

“Ook merkte ik dat de manier waarop ik in elkaar steek voor veel mensen niet werkt. Ik begrijp weliswaar hoe ik zelf in elkaar steek, maar ik realiseer me niet altijd waarom mensen dat niet de makkelijkste manier vinden. Om een voorbeeld te noemen: als het toch al duidelijk is waar we naartoe moeten, dan kunnen we wat mij betreft gelijk rechtdoor, en zo snel mogelijk. Ik vond het altijd onbegrijpelijk dat een ander daar anders over dacht. Sommigen vinden het veiliger en prettiger om een andere weg te nemen, een omweg in mijn ogen.”

Impact op andere Enneagramtypes

Oscar had behoefte aan handvatten om zijn slagkracht als leider te vergroten, meer structuur te krijgen en beter prioriteiten te stellen. Belangrijk was vooral ook de vraag: hoe krijg ik de diverse profielen van mensen meer verbonden met elkaar en op een krachtiger niveau? En hoe blijf ik mijn salesmensen uitdagen? Daarom ging ik aan de slag met het Enneagram en de Innovatiecirkel©. Ik ben Enneagramtype 8: de Uitdager. Dat was geen verrassing. Interessant was vooral de impact van mijn type op andere types. En hoe ik de dingen anders kan aanpakken om meer effect te sorteren. Heel zinvol want je kunt jezelf wel kennen, maar als het je niet zo interesseert hoe anderen over jou denken, dan is het ook moeilijk je te realiseren hoe anderen tegen jou aankijken.”

Continious improvement

Oscar geeft een voorbeeld: ‘We hebben continous improvement ingevoerd. Als we merken dat iets niet werkt, dan passen we dat gelijk aan. Dat doen we dagelijks en met alles. Daar hebben we dan een meeting over. Dat kan lastig zijn, omdat sommige mensen heel erg op de details zitten. De consensus is vaak lastig omdat sommige mensen op de details zitten en er altijd uitzonderingen zijn. Maar je kunt een proces niet kan inrichten op uitzonderingen. Ik merkte dat het mij veel energie kostte om te bereiken wat ik wilde bereiken. Ik had daar meerdere stappen voor nodig terwijl het volgens mij makkelijker en sneller had gekund. Dat ligt ook aan mij, want als ik beter begrijp hoe anderen naar mij kijken en hoe anderen op mij reageren, dan kan ik daar iets mee. Mijn teamleden vinden zo ook zelf de oplossingen in plaats van dat we deze topdown opleggen.”

Innovatiecirkel© toepasbaar maken

Heel interessant en leerzaam vond Oscar de Innovatiecirkel©. “Ik leerde hoe mensen het best met elkaar samenwerken in diverse veranderfasen, rekening houdend met de kwaliteiten van de verschillende Enneagramtypes. Ik geloof erg in de werking van de Innovatiecirkel©. Ik kende het model al wel, maar ik wilde dit graag toepasbaar maken op mijn situatie. Hoe is de opzet van mijn team? Waarom werkt het wel en niet? Het gaf me ook de bevestiging dat ik een aantal types mistte in het team. Inmiddels hebben we aanpassingen doorgevoerd in het team. De rolverdeling is aangepast en we hebben andere profielen toegevoegd waardoor het nu beter werkt.”

Meer inzicht

Oscar heeft nu de handvatten die hij nodig heeft. “Ik ben heel tevreden. Het was goed om met Bart te werken. Hij interviewde me, gaf uitleg en daagde me uit. Hij was vooral sparringpartner. We zoomden systematisch in op het managementteam en op mijn eigen team en mijn rol daarbinnen. We pelden dit laag voor laag af. Ik kreeg steeds meer inzicht in waarom bepaalde dingen wel en niet werken. Ik ben gegroeid als leider en de samenwerking in het team gaat nu een stuk beter. In de salesmeetings doen we nu profiling op basis van het Enneagram. We zoeken uit wie we tegenover ons hebben en passen onze approach daarop aan. Het team vindt dit heel interessant.”

Wil je meer weten over Enneagramtype 8, lees in de blog van mijn vrouw Irmgard van der Vegt hoe deze gevreesd kan worden of op handen gedragen.

Back To Top